Veel mensen gebruiken het begin van het nieuwe jaar om te starten met allerlei goede voornemens zoals: afvallen, gezonder gaan leven, stoppen met drinken/roken, meer sporten, beter ontspannen enz. Men kan heel enthousiast beginnen met een dieet, of een sappen kuur. De sportschool wordt druk bezocht, maar tegen eind februari slaagt nog maar een klein percentage van de mensen erin nog steeds met hun doel bezig te zijn.
Waar gaat het mis?
Ten eerste wil men vaak te snel resultaat zien, waardoor er geen realistische doelen worden gesteld, geen wonder dat je dan afhaakt na een paar weken. Een andere reden waarom mensen snel de handdoek in de ring gooien is de manier waarop men met voeding omgaat. Een gezonde leefstijl wordt nog steeds ten onrechte beschouwt als een dieet.
Wat is het verschil tussen een gezonde leefstijl en een dieet?
Zoals het woord leefstijl al zegt, is dit een stijl van leven. Belangrijk daarbij is dat het jouw manier van leven is. Jij richt je leefstijl zo in dat het bij jou past en dus jouw manier van leven wordt. Terwijl een dieet een vooropgezet plan is van een bepaalde periode waar je veel wilskracht voor nodig zult hebben om het vol te houden. Niet gek dat men dan snel afhaakt. Daarbij is het grootste nadeel van diëten dat je op termijn eigenlijk alleen maar dikker wordt. Je hormoonbalans wordt niet blij van te veel veranderingen en al helemaal niet van te weinig eten, of maaltijden die te veel van het één en te weinig van het ander hebben.
Hoe werkt een gezonde leefstijl?
Waar een dieet over het algemeen vooral gericht is op voeding, gaat het bij een gezonde leefstijl een stap verder. Gezonde voeding is daarbij ook een heel belangrijk onderdeel, maar ontspanning en beweging hebben hier ook een grote rol. Wanneer die balans klopt kun je af en toe heerlijk genieten van de minder gezonde dingen in het leven, iets wat bij een dieet ondenkbaar is.
Reken af met schuldgevoel!
Tijdens gesprekken die ik met mijn cliënten heb komt vaak naar voren dat men het lastig vindt om de gezonde leefstijl vol te houden na een periode van minder goed voor zichzelf gezorgd te hebben. Zij voelen zich schuldig wanneer ze toch een keer voor de bijl zijn gegaan en te veel ongezonde dingen hebben gesnackt. Dat schuldgevoel blijkt vaak gebaseerd op de associatie die men heeft met diëten. Dat dieet moet je volhouden, dat wordt er wel ingeprent en triggert meteen de faalangst die iemand kan hebben. Zou je dan ‘falen’ dan levert dat meteen een kritische blik naar jezelf en wakkert het schuldgevoel nog verder aan.
Je faalt dus NIET als je af en toe geniet van het leven met een lekker drankje, of snack! Besef dat je ook maar gewoon een mens bent en niets zo menselijk is als af en toe toegeven aan de minder gezonde verleidingen. Wanneer je daarna gewoon weer je gezonde gewoontes oppakt is er niets aan de hand.
Wil jij ook graag die gezonde leefstijl creëren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?
In een intensief traject van 8 weken leer ik jou hoe jij jouw persoonlijke gezonde leefstijl kunt gaan samenstellen. Of je nu wilt afvallen, meer energie wilt krijgen, of wilt afrekenen met andere lichamelijke klachten, iedere dag van het jaar is een geschikte dag om te starten met jouw gezonde leefstijl.
Plan hier een gratis consult en ontdek wat ik voor jou zou kunnen betekenen.
Liefs Niki
0 Reacties