Home » Blog » Burn-out » Wat positiviteit voor je gezondheid kan betekenen

Wat positiviteit voor je gezondheid kan betekenen

door | 2 nov, 2020 | Burn-out, Mentale gezondheid

Hoe kan het toch dat de één altijd het positieve kan blijven zien, ongeacht de hoeveelheid tegenslagen die hij of zij meemaakt, terwijl de ander altijd beren op de weg blijft zien en al snel vervalt in negatieve denkpatronen?

 

De basis van jouw manier van denken vind je terug in je jeugd

Iedereen is anders en de manier waarop je met tegenslagen in het leven omgaat wordt voor een groot deel vaak al bepaald in je jeugd. Hoe gaat je omgeving om met tegenslagen? Als je als kind al het voorbeeld krijgt dat het leven zo zwaar is en er niets is om positief over te zijn, dan heeft dat enorm veel invloed op jouw manier van denken als je volwassen bent. Je komt op een punt dat je zelf kinderen krijgt en of je wil of niet, jouw eigen pessimisme, of beter gezegd dat van je ouders/voorouders geef je onbewust weer door aan je eigen kinderen.

Natuurlijk bepaald de hoeveelheid en het karakter van alle tegenslagen in je leven ook je manier van denken. Hoeveel ellende iemand ook meegemaakt mag hebben, er is ook hier een duidelijk verschil tussen mensen. Als je een groep mensen bij elkaar zet die allemaal een gelijkwaardige hoeveelheid ellende hebben meegemaakt zul je merken dat de één in staat is om nog steeds te genieten van de kleinste dingen die die persoon doet stralen, terwijl de ander voor de rest van zijn/haar leven zich overgeeft aan de ‘slachtofferrol’.

Voor mensen die blijven hangen in de ‘slachtofferrol’ biedt die rol hun vaak een bepaalde veiligheid, het is een vertrouwd mechanisme waarmee ze zichzelf denken te beschermen. Daar is toch niks mis mee? Denk je misschien. Toch niet. Helaas doen deze mensen vooral zichzelf en hun eigen gezondheid te kort. Maar ook hun kinderen en omgeving doen zij te kort door zich zo op te stellen.  Je bent als mens veerkrachtiger dan je denkt en het leven heeft altijd iets te bieden waar je blij van kunt worden.

Geef je gedachtes een andere wending

Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je de neiging hebt om richting negatieve denkpatronen te gaan? Dan kun je jezelf gaan ‘trainen’ om die gedachtes om te buigen naar positieve beelden. Een simpel voorbeeld: je hebt last van je lijf, je gewrichten doen pijn en je kunt niet meer doen wat je altijd wel kon. Nu kun je ervoor kiezen om te gaan denken wat je allemaal niet meer kan, maar je kunt ook kiezen om te denken wat je nog wel kan. Wie weet hoe lang het lijstje nog kan worden met alles wat je wel kan. Snap je het?

Geef jezelf een groot cadeau door positief te denken

Positief blijven in tijden van stress en tegenslag heeft bewezen effect op je gezondheid. We kennen allemaal wel iemand die ongeneeslijk ziek is en al lang is opgegeven door de medici, maar deze persoon loopt nog steeds vrolijk rond. Juist deze persoon zou eigenlijk reden genoeg kunnen hebben om in het negatieve te vervallen, maar juist deze mensen blijven op de been door hun vaak enorme positieve mindset.

De kracht van positieve gedachten

Gedachtenkracht, klinkt wat zweverig misschien, maar geloof me er is niets zweverigs aan. Door negatieve dingen te denken trek je ook het negatieve aan. Dan zegt de pessimist: ”zie je wel, ik wist dat dit niet goed zou gaan!” Wat hij niet beseft is dat hij door al zijn negatieve gedachtes de situatie zelf zo gecreëerd heeft. Probeer de eerstvolgende keer als je in een situatie zit waarin je de neiging krijgt om het negatief te gaan benaderen je gedachten eens te analyseren. Is het terecht wat je denkt? Klopt het doemscenario in je hoofd? Is je angst reëel? Wat zou er gebeuren als je werkelijk zou verliezen? enz. Ga jezelf dan de vraag stellen wat er kan gebeuren als het wel positief zou uitpakken? Zie voor ogen hoe dat eruit zou zien? Je zult merken dat er een glimlach op je gezicht zal verschijnen. Glimlachen helpt sowieso, zet een glimlach op en probeer dan maar eens negatief te denken, dat wordt heel lastig.

Positief blijven denken vraagt om volharding

Lukt het de eerste keer niet meteen, ga dan niet bij de pakken neerzitten en meteen weer in negatieve gedachten belanden. Juist dan helpen positieve gedachtes je te volharden en te vertrouwen op betere tijden. Af en toe een baaldag is natuurlijk helemaal niet erg, wees hierin maar niet te streng voor jezelf, je bent immers geen machine waar je een knop kunt omdraaien.

Probeer maar eens stapje voor stapje om je gedachtes een positieve draai te geven. Je zult merken dat je je relaxter en vrolijker gaat voelen, precies dat is zo belangrijk voor je gezondheid. Wees dankbaar als het werkt. Welke impact dankbaarheid kan hebben, leg ik uit in mijn volgende blog.

Liefs, Niki

Over mij

Vragen die ik krijg en situaties die ik meemaak in mijn praktijk zijn mijn grootste inspiratiebron om blogs te schrijven. Met deze blogs help ik je graag op weg om zelf je klachten te kunnen verminderen.

Voor meer inspiratie, tips, weetjes en lekkere recepten kun je mij ook volgen op:

Facebook Instagram Pinterest

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin