Home » Blog » Afvallen & gezonde voeding » Suiker, van zoete verleiding tot grote dikmaker
Wat is insuline?

Suiker, van zoete verleiding tot grote dikmaker

door | 28 nov, 2020 | Afvallen & gezonde voeding, Darmen & gewrichten, Vermoeidheid

Heb jij ook een liefdesrelatie met suiker? Ben je er zo dol op dat je eigenlijk niet meer zonder kunt? Mis je het al terwijl je net gegeten hebt? Of raak je al in paniek bij de gedachte dat je je liefste suiker nooit meer zou kunnen proeven? Dan is het tijd om deze verslavende relatie met suiker te gaan verbreken, weten hoe? Dat leg ik je uit in dit blog.

 

Verslavende relatie? Jazeker, suiker werkt verslavend!

Hoe je het ook wendt of keert, suiker is verslavend. Hoe meer suiker je eet/ drinkt, des te meer verlang je naar nog meer suiker. Dit is een gegeven waar de voedingsmiddelenindustrie dankbaar gebruik van maakt. Een rondje door de supermarkt, waarbij je de verpakkingen gaat lezen zal je ogen doen openen. Producten waarvan jij dacht dat deze gezond zijn, omdat ze in die tv reclame als gezond worden aangeprezen, blijken ineens helemaal niet zo gezond te zijn. Sterker nog ze bevatten zelfs suiker. Bijvoorbeeld die gezonde ontbijtcrackers, boordevol vezels voor een goede start van de dag, die blijken gewoon suiker te bevatten en dan heb ik het nog niet over de hoeveelheid andere toevoegingen die totaal overbodig zijn. Of neem de producten waar met grote letters op staat slechts .. gram vet! Daar wordt vaak wel weer veel suiker aan toegevoegd.

Hoe het komt dat je verslaafd raakt aan suiker.

De basis van dit probleem is ontstaan ergens eind jaren 60/ begin jaren 70. Er werd toen beweerd dat je van vet eten dik zou worden. Waar echter geen rekening mee werd gehouden is dat vet zorgt voor verzadiging en daarnaast heeft je spijsvertering het ook keihard nodig. Automatisch gevolg is dat men veel meer koolhydraten (zijn suikers) ging eten. Je hormoonhuishouding en dan met name insuline (het hormoon wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft) wordt enorm uitgedaagd door een leefstijl met te veel suikers. Als je ieder uur, of iedere 2 uur iets eet of drinkt wat suikers bevat, dan moet je lijf zoveel insuline aanmaken en worden uiteindelijk al die overtollige suikers in je vetcellen opgeslagen. Je grote liefde suiker is dus degene die je dik maakt en niet het vet zoals tot de dag van vandaag nog steeds door menigeen beweerd wordt.

Welke gezondheidsrisico’s kleven er aan het gebruik van te veel suikers?

Als je bovenstaande hebt gelezen, dan zul je waarschijnlijk wel begrijpen dat het geen wonder is dat er vandaag de dag steeds meer mensen met diabetes type 2 rondlopen, vaak zelfs al op jonge leeftijd. Diabetes type 2 is niet nodig om te krijgen en dit is absoluut te wijten aan een verkeerde leefstijl. Verder veroorzaakt een te veel aan suikers allerlei vervelende laaggradige ontstekingen in je lijf, gooit het je hormoonbalans overhoop en kan het slapeloosheid veroorzaken. Daarnaast is uit recent onderzoek aangetoond dat te veel suikergebruik zelfs de oorzaak kan zijn van kanker.

Tijd om af te kicken dus, maar hoe?

Begin geleidelijk, ga niet van de één op de andere dag volledig suikervrij leven, want dan maak je het jezelf enorm lastig. Begin met het lezen van etiketten en bekijk de ingrediënten goed. Kies voor complexe koolhydraten, deze laten je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen. Eet puur en zelfbereid, want wat je zelf bereid daarbij heb je tenslotte ook zelf in de hand wat je binnenkrijgt. Ga meer groenten eten, niet een schep extra bij je diner, maar zeker 400 gram per dag. Voeg aan iedere maaltijd extra gezonde vetten toe.

Als je het begin hebt gemaakt dan ga je de volgende producten vermijden. Koek, snoep, alle kant-en-klaar maaltijden, snacks en een heel belangrijke alcoholische- en frisdranken zijn echte suikerbommen. Trap daarbij niet in de valkuil om light producten te gaan gebruiken, want die zijn vermoedelijk nog slechter voor je. Probeer 3 maal daags een goede maaltijd te nemen en eet bij elke maaltijd iets van groenten en wat gezonde vetten.

Na het lastige begin, merk je al snel dat je makkelijk zonder kunt.

Wanneer je 14 dagen zonder suiker doorkomt is je lijf al afgekickt, maar een verslaving zit natuurlijk ook tussen je oren, dus daar zul je nog wel worden uitgedaagd.

Wat praktische tips om niet toe te geven aan de zoete verleiding:

  • Als je de behoefte krijgt om te gaan snaaien, kom dan in actie. Ga een wandeling maken, een rondje fietsen, naar de sportschool, of je huis schoonmaken.
  • Poets je tanden tussendoor, dan smaakt die snack ineens niet meer lekker.
  • Analyseer je gedachte, is het werkelijk je lijf wat deze suikers nodig heeft? Of is het je hoofd wat een spelletje met je speelt?
  • Pak als je het echt niet kunt laten een gezond alternatief, kijk maar eens op mijn Pinterest pagina voor inspiratie.

Eenmaal afgekickt van suiker wordt het leven een stuk makkelijker, dit weet ik uit eigen ervaring. Geen snaaibehoefte meer en ook volstaat het om 3 keer per dag te eten zonder meteen na het eten weer trek te hebben. Daarbij voel je je veel energieker en dat is al een cadeau op zich.

Ben niet te streng voor jezelf

Na de afkickperiode zou het een prachtig streven zijn om 100% suikervrij te blijven, maar dit is eigenlijk niet echt haalbaar. Gun jezelf 1 of 2 keer in de week iets lekkers wat voor jou echt de moeite waard is. Een stukje taart, een keer een frietje, een glas wijn, of een biertje enz. Geniet van die momenten, want die helpen je om de rest van de tijd suikervrij door te laten brengen. Doe het vooral op de manier die voor jou werkt, dan kun je echt een switch maken naar een gezonde leefstijl.

Ik hoop je weer van de nodige inspiratie te hebben voorzien en wens je veel succes met het verbreken van jouw relatie met suiker. Krijg je veel liefdesverdriet, neem dan gerust contact met mij op en dan begeleid ik je graag verder in het proces van loslaten.

Liefs, Niki

Over mij

Vragen die ik krijg en situaties die ik meemaak in mijn praktijk zijn mijn grootste inspiratiebron om blogs te schrijven. Met deze blogs help ik je graag op weg om zelf je klachten te kunnen verminderen.

Voor meer inspiratie, tips, weetjes en lekkere recepten kun je mij ook volgen op:

Facebook Instagram Pinterest

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin