Kun je dik worden van stress?

Het antwoord daarop is ja! Er zijn zeker wel mensen die juist afvallen door stress, maar helaas zijn er meer mensen die aankomen door stress en dan vooral vrouwen. Niettemin dat mannen dit probleem ook zeker zullen herkennen. Zo’n bolle buik die eruit ziet alsof er een bowlingbal inzit, dat is een typisch kenmerk van overgewicht door stress.

Hoe komt het dat je aankomt van stress?

Wanneer je stress hebt, en dan vooral langdurige stress, maakt je lichaam cortisol aan om deze stress aan te kunnen. Cortisol heeft de eigenschap dat het je bloedsuikerspiegel verhoogd. Dat doet cortisol om je scherp en alert te houden. Hoe meer cortisol er door je lijf gaat hoe hoger de bloedsuikerspiegel iedere keer wordt. Een hoge bloedsuikerspiegel is gevaarlijk en dat is het moment dat insuline in actie komt. Insuline is een hormoon wat de bloedsuikerspiegel stabiel kan en wil houden.

Bij langdurige stress vraag je heel veel van je lichaam. Het moet voortdurend cortisol aanmaken en daarmee dus ook veel insuline. Je lichaam wil het te veel aan insuline in je bloed wegwerken, maar zeker bij chronische stress heeft het daar heel veel moeite mee. Die insuline wordt dan opgeslagen in de vetcellen, dat is dus de dikmaker nummer één.

Blijf je gestrest en zorg je daarnaast ook nog eens niet goed voor jezelf, dan kun je insulineresistentie ontwikkelen.Door de combinatie van stress en verkeerde voeding kun je heel veel aankomen. Stress krijgt in alle gevallen voorrang in het lichaam, waardoor andere processen minder goed zullen gaan verlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schildklier die trager gaat werken, terwijl die nu net verantwoordelijk is voor je vetverbranding.

Wat kun je doen om overgewicht door stress tegen te gaan?

Probeer een balans te vinden tussen stress en ontspanning. Met een drukke baan van 40 uur in de week hoef je echt niet 3/ 4 keer als een achterlijke te gaan trainen in de sportschool. Kies er liever voor om regelmatig eens ontspanningsoefeningen te doen. Eet veel groenten en fruit, slik een goede multi vitamine en magnesium. Probeer vooral alcohol en suiker zoveel mogelijk te vermijden.