Je vruchtbaarheid vergroten begint bij goed voor jezelf te zorgen. Een gezond en fit lichaam kan namelijk beter een zwangerschap dragen.

Begin met gezonde voeding. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk, waarbij je het liefst zuivel zoveel mogelijk laat staan. Kies voor veel groenten en complexe koolhydraten, zoals zilvervliesrijst, haver, boekweit, knollen en fruit. Eet maximaal 1 x per week rood vlees en dan het liefst bio. Kies voor kip en vis, laat varkensvlees aan je voorbij gaan.

Reduceer de hoeveelheid stress in je leven. Niet altijd makkelijk, maar komt je vruchtbaarheid ten goede. Neem alles eens onder de loep en lukt het je niet om het zelf te doen, ik begeleid je er graag bij, of zoek hulp bij een kundige coach/therapeut.

Pas op met xeno oestrogeen en andere toxische afvalstoffen. Xeno oestrogenen vind je in verpakkingsmaterialen zoals blik en plastic, maar ook in cosmeticaproducten bijvoorbeeld. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor natuurlijke producten zonder extra toevoegingen. Groenten en fruit worden veel bespoten, het is daarom belangrijk deze heel goed te wassen zodat de pesticiden eraf worden gehaald. Zo kun je aardbeien en blauwe bessen bijvoorbeeld wassen met baking soda, azijn en water. Gebruik je een keer ingeblikt voedsel, of voedsel uit een glazen pot, spoel dit dan eerst om onder de kraan.