Het stresssysteem in ons lichaam is ons mechanisme om te kunnen overleven. Tegenwoordig hoeven wij niet meer te vrezen voor een dinosaurus die achter ons aan rent, maar het mechanisme werkt tot de dag van vandaag zo.

In dit systeem spelen 2 hormonen een heel belangrijke rol, namelijk cortisol en adrenaline. Wanneer wij veel stress hebben, door bijvoorbeeld hoge werkdruk, financiële zorgen, familie omstandigheden enz. maakt het lichaam deze hormonen om ons te laten ‘overleven’. Hoe langer deze stressvolle periode duurt hoe meer dit een negatieve invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Naast het mentale stuk speelt er nog een vorm van stress en dat is lichamelijke stress. Wanneer je structureel te weinig tijd neemt om te eten en dat wat je eet vooral bestaat uit snelle suikers en kant-en-klaar producten geeft dit stress aan het lichaam. Medicatie, alcohol, roken en andere toxische stoffen uit bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen leveren ook extra stress voor het lichaam.

De stresshormonen cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat alle prioriteit in het lichaam gaat naar overleven, dan is het toch niet belangrijk om je voort te planten?  Daarnaast is een van de belangrijke grondstoffen voor de bouw van deze hormonen het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat in de 2e helft van je cyclus  en in een de zwangerschap de baarmoeder rustig blijft zodat een foetus zich volledig kan ontwikkelen en groeien.

Heb je veel stress en een kinderwens? Zoek hulp en neem je stresslevels eens serieus onder de loep. Middels fertiliteitsreflexologie kun jij goed ontspannen en boost je ook nog je vruchtbaarheid door de hormoonbalans weer terug te brengen.